22. марта 2018. године, у главном холу школе је свечано отворена изложба радова ученика 1-2 одељења на тему „Укусна хемија“. Ученици су имали задатак да истраже значај поврћа и воћа у свакодневној исхрани, њихов хемијски састав и нутритивну вредност, док су неки писали и о штетности енергетских напитака и газираних сокова.

Присутним ученицима и професорима обратила се ученица Милица Драгојевић речима: piramida

Хвала што сте дошли на нашу изложбу. Ми смо ученици 1-2 одељења-техничар за заштиту животне средине. У оквиру предмета општа и неорганска хемија, на блок настави, бавили смо се истраживачким радом на тему „Укусна хемија“. Информације на задату тему смо прикупљали са интернета. Оно што је занимљиво је да смо бавећи се хемијом, доста научили о храни коју користимо. Хемија нам је указала на битне састојке воћа, поврћа, житарица који су потребни и добри за наш организам и здравље. На тај начин смо и разумели „пирамиду исхране“ и можемо је применити. Наравно да унос хране, односно правилна исхрана по пирамиди исхране није сама по себи довољна за наш раст, развој и здравље. Потребна је и свакодневна физичка активност. Наша порука је: послушајмо хемију и једимо здраву храну, али се и бавимо спортом.

Нако тога је приређена закуска у складу са обрађиваном темом изложбе. Служено је свеже воће, пригодно припремљено поврће, интегрални хлеб и пециво, палачинци од хељде, намази од рибе, орашасти плодови, колачи од сувог воћа, сурутка, сок од ђумбира... У току закуске, ученицима су дељени памфлети са пирамидом здраве исхране примерене деци школског узраста.

Истраживачки рад на ову тему је рађен на блок настави из опште и неорганске хемије, а у циљу проширивања знања ученика о значају правилне исхране. У току школске 2016/17. године, а у оквиру реализације Развојног плана, урађено је опширно истраживање о здравим стиловима живота, којим су обухваћени ученици првог разреда. Резултати су показали да треба радити на едукацији ученика и на промоцији здравих стилова живота. Ова изложба је једна од активности којима смо желели да подигнемо ниво знања о значају правилне исхране као одговор на прошлогодишње истраживање.

Закуску припремиле и координацију активности око припреме и реализације изложбе урадиле професорке: Светлана Тршић, Зорица Арсеновић и Вера Ђукановић.

savet