У периоду од 22.11. до 8.12.2017. је одржана кампања против родно заснованог насиља, у коме су активно учествовале ученице наше школе, тим за превенцију насиља као и одељењске старешине и стручни сарадници наше школе.

Кампања 16 дана активизма против родно заснованог насиља користи 16 дана између Међународног дана борбе против насиља над женама (25. новембар) и Међународног дана људских права (10. децембар) како би нагласила да уклањање свих облика насиља против жена представља питање заштите људских права и да акти насиља против жена представљају кршење људских права

У Шапцу је ову кампању организовао Женски центар, Центар за социјлни рад, Полицијска управа и Канцеларија за младе града Шапца.

Наше представнице су прошле едукацију на следећим трибинама:

22.11.2017. Трибина у Културном центру Шабац, „Препознајмо и зауставимо насиље у породици и партнерским везама“ у организацији Женског центра и Центра за социјални рад Шабац, присутне ученице: Невена Андрић, Милица Павловић, Ивана Гаврић, Наташа Машић, Катарина Димитријевић, Арнаутовић Милица, Александра Трифуновић, Ана Карајица, Александра Митровић, Ивана Будимировић, Катарина Ристић, Александра Ивановић, Јелена Живковић

29.11.2017. Трибина у Културном центру Шабац, „Превенција насиља у адолесцентским везама“ у организацији Женског центра и Центра за социјални рад Шабац, присутне ученице: Невена Андрић, Милица Павловић, Ивана Гаврић, Наташа Машић, Катарина Димитријевић, Арнаутовић Милица, Јована Ђурић,Милица Шуманац

01.12.2017. Трибина одржана у просторијама школе у којој су сертификовани представници Полицијске управе Шабац одржали едукацију ученицама нижих разреда о насиљу над женама. Присутно 26 ученица првих разреда.

06.12.2017. Трибина у културном центру намењена стручним сарадницима и тимовима за заштиту ученика од занемаривања, злостављања и насиља где су представници упознали присутне са законским оквиром нових закона који се баве превенцијом и идентификовањем насиља.

Утисци наше ученице Павловић Милице о кампањи 16 дана активизма у Шапцу -

Културни центар...

Искрено,толико тога бих сада написала везано за две трибине на којима сам присуствовала. Толико сам одушевљена презентовањем нечега сто се свакодневно дешава око нас,јер се ми сами налазимо у таквом окружењу људи,а да тога нисмо ни свесни.

Моје присуство на тим трибинама где су одржане две презентације,допунило је само моју свест да нисам грешила сто се тиче мог личног мишљења о насиљу над женама или што бих рекла иживљавању над женама.

Насиље у породици је нешто што сваки дан гледамо (у кући,на емисијама,тв-..) или чак шта више се негде и сретнемо са истим. Гледала сам доста емисија,слушала доста презентација о насиљу у партнерству и породици,о томе шта је права и искрена љубав,али ова презентација или трибине употпуниле су све то. Можда је погрдно рећи да сам 'одушевљена' презентацијом јер није лепа тема за дискусију,али сам начин на које су нам пренеле нека искуства и научиле нас нешто ново,показало је то да нас је на другој трибини било знатно више. Хоћу рећи да смо моје другарице и ја које смо присуствовале у Културном Центру пажљиво и помно слушале жене које су се трудиле да нас уведу у тај окрутан и зао свет,јер је то реалност. Није баш пријатно чути то колико је само тих јадних жена убијено из нама незнаних разлога.Вероватно ни сам починиоц тог окрутног догађаја не зна прави разлог убиства,али моје мишљење као и мишљење свих тада присустних било је да починиоц није био свестан тога и да је незадовољан својим животом,па самим тим исказује то негативно,нажалост.

Срећна сам што се неко уопште сетио теме да нама младима покаже на најбољи могући начин све што се тамо презентовало. Опет кажем насиље је свакодневница и дешава се често око нас,покушајмо сви на неки начин да га спречимо,због нас самих првенствено. Драго ми је да неко дискутује са нама о томе јер је то нешто што нас чека у будућности,бар у окружењу неком,на станици,улици,продавници... хтели ми то или не.

                                                                                                          У Шапцу, децембар 2017.